Претражи овај блог

понедељак, 4. јануар 2016.

ПЕРИОДНИ СИСТЕМ ЕЛЕМЕНАТА БОГАТИЈИ ЗА ЧЕТИРИ ЕЛЕМЕНТА

Открићима научника из Јапана, САД-а и Русије попуњен је седми ред Периодног система елемената, а уџбеници широм свијета постали су застарјели.
Четири нова елемента додана су у Периодни систем елемената, чиме је попуњен његов седми ред, а уџбеници широм свијета тиме су постали застарјели. 

Елементи, које су открили научници у Јапану, Русији и САД-у, први су који ће се додати од 2011. године.

Њих је 30. децембра верифицирала Међународна унија за чисту и примијењену хемију (IUPAC), са сједиштем у САД-у, глобална научна организација, најпризнатија на пољу постављања стандарда у хемијским номенклатурама, терминологији и мјерењу.

Вредније од медаље

IUPAC је објавио да је руско-амерички тим научника на Институту за нуклеарна истраживања у Дубни и Националној лабораторији "Lawrence Livermore" у Калифорнији дао достатне доказе о открићу елемената 115, 117 и 118. 

За откриће елемента 113 признање је отишло тиму научника са института Рикен у Јапану.

Косуке Морита, научник који је водио истраживања на Рикену, казао је да његов тим сада планира "завирити на неистражену територију елемента 119 и иза тога".

"За научнике ово има већу вриједност него златна олимпијска медаља", казао је Ryoji Noyori, бивши предсједник Института и добитник Нобелове награде за хемију.

Елементима ће званично имена дати тимови који су их открили.

Елемент 113 биће први којем ће име дати неко у Азији. 

"Научна заједница нестрпљива је да види како је Периодни систем напокон попуњен до седмог реда", казао је професор Jan Reedijk, предсједник Одјела за неорганску хемију у IUPAC-у.

Постоје дио секунде

Додао је да се нови елементи привремено зову Унунтриј (Uut), Унунпентиј (Uup), Унунсептиј (Uus) и Унуноцтиј (Uuo).

Нови елементи могу бити именовани по неком митолошком концепту, минералу, мјесту, земљи или научнику.

Као сваки други супертешки елементи с краја Периодног система, и ови нови постоје само дио секунде прије него што се распадну на друге елементе.

Нема коментара:

Постави коментар