Претражи овај блог

субота, 30. јануар 2016.

Љубав? Чиста хемија!


Љубав је најљепши осјећај, зар не? Када смо заљубљени, сијамо, све нам је лијепо, немамо никаквих брига у животу .. Но, да ли сте се некада запитали, шта се то, и зашто, дешава са нама када волимо? Зашто нам срце убрзано лупа, а дланови се зноје? Зашто осјећамо "лептириће у стомаку"?
Сада ћемо да сазнамо одговор на то и нека друга питања!
Кроз историју, људи су тврдили да је срце центар љубави. Међутим, научници нам кажу да је љубав само у нашем мозгу, подмазана хемикалијама и хемијом.

Хемија љубави

Када смо заљубљени, у нашим тијелима се ослобађа фенилетиламин који на наш нервни систем дјелује као дрога - узбуђени смо и хиперактивни. Такође, лучи се и допамин који даје осјећај усхићености и еуфорије. 
Поред тога, ту је и норпинеферин који вам максимално повећава адреналин. Коктел ове три хемикалије нам даје ефекат који сви добро знамо и обожавамо - заљубљеност и љуљушкање на седмом небу! Нажалост, после шест мјесеци до три године у вези, наше тијело постаје имуно или толерантно на ове супстанце. Из тог разлога многе особе се након одређеног времена умарају од везе са једном особом и имају потребу за неким новим узбуђењем, новим авантурама. Ипак, добра вијест је да нису сви парови осуђени на пропаст након три године када истекне дејство овог коктелчића. Страсти се увијек могу поново распламсати, а то је нешто на чему би требало свакодневно радити, свако од нас.
Ако природа и хемија могу да утичу на то да се заљубимо, могу да утичу и на то да горимо од љубави. Ендорфини су природни опијати који су задужени за осјећај пријатељства, топлине, љубави, повјерења... Они повећавају количину допамина и зато смо срећнији и опуштенији. Истраживања научника су показала да када смо са особом коју волимо, ниво ендорфина у тијелу је висок и то дјелује као лијепак - не можемо се одвојити једно од другог! И што смо дуже заједно, то ће и веза бити дужа, управо због ових супстанци које се све више расплињују у нама и које су постојаније и јаче од оних које се луче на почетку љубави. Дакле, ако "прегрмимо" почетак и останемо у вези, касније нас очекује дивна и јака љубав.

Нема коментара:

Постави коментар