Претражи овај блог

петак, 12. фебруар 2016.

ЧОКОЛАДА

Волите чоколаду? Претпостављам да је ваш одговор ДА, као и већине људи на планети. :) 
Слатка, укусна и једном ријечју - савршена посластица, свима мами осмијех на лице, а колико заправо знате о њој? 
Овдје вам представљам неке занимљиве чињенице о чоколади ...
Чоколада је посластичарски производ који се прави од какаоа, масти, заслађивача и других додатака. Добра чоколада се данас прави од одабраних какао зрна или њихове мјешавине. Три основне и најбоље врсте су форестеро, криоло и тринитарио. За квалитет чоколаде изузетно је важан процес обраде. С обзиром на то да сјеме има горак укус, неопходно је да се изврши ферментација како би се добила чудесна арома и одговарајућа боја. Зрна се љуште, суше, пеку, дробе, мељу, чиме се добија какао маса од које настају какао бутер и прах. Од њих се праве различите врсте чоколаде, а данас је њена производња мултинационални бизнис. Између четрдесет и педесет милиона људи на свијету живи од индустрије чоколаде, а само у Белгији је тај број око седамнаест хиљада. 
Зашто волимо чоколаду?
Чоколада садржи велики број хемијских састојака, који благотворно дјелују на наше здравље, а и расположење. Фенилетиламин, супстанца која се јавља и кад смо заљубљени, се у одређеним дозама налази и у чоколади, те се једно вријеме сматрало да особе којима недостаје љубав често једу чоколаду. Данас се такво гледиште измјенило, с обзиром да је утврђено да се највећи дио фенилетиламина који се налази у чоколади брзо разгради и то прије него што стигне до мозга, те је његов утицај минималан, осим код особа осјетљивих и на мале дозе ове супстанце. Међутим, чињеница је да у тренутку када чоколада почиње да се топи у устима, мозак је много јаче стимулисан него узбуђењем које изазива пољубац.
Тамна (црна) чоколада садржи велику концентрацију флавоноида. Они дају горак и специфичан укус, али и осјећај доброг расположења због којег многи од нас обожавају чоколаду. Флавоноиди нису само примамљиви непцима, они су и важни антиоксиданси који смањују ризик од најразличитијих болести, па и од рака. Тамна чоколада помаже рад срца, смањује крвни притисак и разину лошег холестерола и то чак за 10%, јер је богата полифенолима
Просјечан Швајцарац годишње поједе око 10kg чоколаде, па вјероватно зато и имају најмањи број забиљежених случајева срчаних удара. 
Ту није крај позитивних учинака тамне чоколаде. Доказано је да она стимулира производњу ендорфина (хормона среће), а садржи и серотонин, хормон који стабилизује расположење. 

У чоколади се налазе и теобромин, те ниска концентрација кофеина, који дају благи стимулативни учинак. Црна чоколада садржи и калијум, магнезијум, фосфор, калцијум, натријум и жељезо. Сви ови састојци чине чоколаду корисним додатком исхрани.

Нема коментара:

Постави коментар