Претражи овај блог

уторак, 1. март 2016.

На полицама трговина можемо видјети више произвођача влажних марамица. Које изабрати? 
Купци углавном као главну карактеристику узимају цијену (неки узимају јефтинији производ, а неки скупљи, јер је у нашем народу укоријењено мишљење да је скупље увијек боље, углавном свако у складу са својим могућностима и жељама). 
Међутим, овај пост није о томе да ли требате узети јефтинији или скупљи производ, него на овом примјеру, желим да вам дескриптивно прикажем практичну примјену хемије.
Хемија је свуда око нас!
Бирајте оне производе који вама одговарају ... Уколико желите влажне марамице без алкохола, онда нека заиста и буду без алкохола. Ако желите да једете здраву храну, онда и купујте заиста здраву храну, а не ону коју нам тржиште продаје као здраву. Од вашег образовања зависи да ли ћете куповати "маглу", коју вам сервирају трговачки ланци, било да је ријеч о обичним влажним марамицама или нечем много битнијем.
Недавно, бирајући влажне марамице, наишла сам на производ ("марка" није битна) на коме пише да је БЕЗ АЛКОХОЛА, а затим читајући састојке пронашла сам један алкохол међу њима. 
У наставку вам прилажем фотографије спорног производа, а ви сами откријте о коме је алкохолу ријеч.
И примјењујте своје знање из хемије и у свакодневном животу! Не учимо за оцјену, него за живот!



4 коментара:

  1. Cetyl-palmitate (cetil palmitat) je, koliko ja znam, masni ester alkohola i palmiticne kiseline, hidrator i stabilizator.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Као што си и сама написала, то је естар, а не алкохол. Алкохол који се налази у влажним марамицама је глицерин (тј. глицерол), најпознатији полихидроксилни алкохол.

      Избриши
    2. Анђела, морам да те похвалим. :) Заиста ми је драго да учиш хемију и да се интересујеш за моје постове. Свако добро ти желим. :)

      Избриши
    3. A joj, ja nisam ni vidjela glicerin. Hvala Vama :)

      Избриши