Претражи овај блог

уторак, 16. фебруар 2016.

IX - ГЛИЦЕРОЛ

Глицерол (глицерин) је најпознатији полихидроксилни алкохол. Веома је распрострањен у природи; он је основна компонента природних производа: масти, уља и фосфолипида. То је хигроскопна (која привлачи, упија влагу из ваздуха и усљед тога бубри), у води растворљива нетоксична супстанца високе тачке кључања и слаткастог је укуса.
Глицерол се некад добијао искључиво из масти и уља, као споредни производ при фабрикацији сапуна. Данас се производи у великим количинама из пропена.
Хемијску реакцију оксидације глицерола са калијум-перманганатом можете погледати овдје: https://www.youtube.com/watch?v=kA12Y-B-U08.

Употребљава се у многим фармацеутским и козметичким производима (служи као средство за задржавање влаге), индустрији дувана (као омекшивач), текстила, у прехрамбеној индустрији (као средство за конзервирање), за пуњење електричних цигарета, итд.


Естар нитратне киселине и глицерола, нитроглицерин је познат као експлозив. Необично је осјетљив на удар због чега се, ради лакшег руковања, апсорбује на порозном материјалу; таква смјеса се назива динамит. Он се употребљава као експлозив у рударству, грађевинарству, при изградњи путева, итд. Мијешањем са нитратима целулозе добијају се разне врсте барута. У медицини се употребљава код срчаних обољења.


Нема коментара:

Постави коментар