Претражи овај блог

среда, 23. децембар 2015.

IX - ЕТЕН


ДОБИЈАЊЕ ЕТЕНА


Етен се у лабораторији добија загријавањем алкохола етанола и концентроване сумпорне киселине. Концентрована сумпорна киселина је јако дехидратационо средство и одузима воду етанолу.


Оглед добијања етена можете погледати овдје: https://www.youtube.com/watch?v=QNazKSxaJOE.

САГОРИЈЕВАЊЕ ЕТЕНА

Етен је лако запаљив гас. Гради експлозивну смјесу са ваздухом и при раду с њим треба бити веома пажљив.
Као и код сагоријевања алкана, производи реакције при сагоријевању етена, односно алкена су угљеник (IV) – оксид и вода.
За доказивање присуства угљеник (IV) – оксида користи се калцијум – хидроксид. Када производима сагоријевања етена додамо калцијум – хидроксид, ако се настали раствор замутио, доказано је присуство угљеник (IV) – оксида.


РЕАКТИВНОСТ ЕТЕНА
Основна разлика у структури између алкена и алкана са истим бројем угљеникових атома је двострука веза. Двострука веза је функционална група алкена.
Функционална група је дио молекула (атом или група атома) који одређује његова физичка и хемијска својства.
Незасићени угљоводоници су реактивнији од засићених угљоводоника. Реакције које су карактеристичне за алкене су реакције адиције. Алкени реагују са водоником, уз присуство катализатора, градећи алкане. При реакцији адиције се раскида двострука веза алкена и адирају се тј. додају атоми водоника.


У реакцији адиције увијек се гради један призвод. Добијање једног производа је карактеристично за реакцију адиције, осим у случају када постоји могућност добијања изомерних једињења.
Реакција адиције у којој алкен прелази у засићено једињење може да се одвија и између два, односно великог броја молекула алкена. У овој реакцији се од малих молекула – мономера гради огроман молекул – полимер. Зато се често реакција адиције, у којој настаје полимер, назива реакција полимеризације.


Реакција полимеризације има значајну примјену за индустријско добијање пластичних маса (полиетилен, поливинилхлорид) и влакана.
Полиетилен се користи за израду цијеви за транспорт корозивних течности и воде за наводњавање пољопривредних култура. Има велику примјену у домаћинству, од аполиетен се праве предмети за домаћинства, фолије од којих се израђује амбалажа, за прављење боца дјечјих играчака итд. Такође служи као изолатор каблова у електротехници, и у повртарству полиетенске фолије штите поврће од мраза.

Нема коментара:

Постави коментар