Претражи овај блог

четвртак, 3. децембар 2015.

IX - МЕТАН

Mетан је најједноставнији угљоводоник (алкан). 
Његова молекулска формула је СН4

У нормалним условима, метан је гас без боје и мириса. У природи настаје усљед безкисеоничног распада органских материја (нпр. у мочварама). На следећем линку можете погледати сагоријевање метана, који је настао у мочварама: https://www.youtube.com/watch?v=iJQzyBqZeZc
Метан је главни састојак земног гаса. Користи се као гас за гријање и као сировина за добијање органских једињења.
Мјешавина метана са ваздухом у размјери 1:10 има експлозивно дејство. Настанак овакве смјесе у рудницима је често разлог великих експлозија и смрти многих људи.
Велике количине метана се налаза на планетама у облику мора (као што на земљи постоје мора воде, тако на неким планетама постоје мора метана).
Лакши је од ваздуха.
У лабораторији се добија у реакцији натријум – хидроксида и безводног натријум – ацетата, на повишеној температури:
CH3COONa + NaOH → CH4 + Na2CO3
>> Натријум - ацетат је натријумова со сирћетне киселине.
Сагоријевање метана
Метан гори слабо свијетлим пламеном.
            CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O
Реактивност метана. Супституција
Mетан и други алкани су веома слабо реактивна једињења. Они реагују само са халогеним елементима (хлором и бромом) када се изложе свјетлости или високој температури. Пошто халогени елементи могу да имају исту валенцу као водоник, у реакцији са алканима може доћи до замјене једног атома водоника једним атомом халогена. Ова реакција се назива реакција замјене или супституција. У реакцијама супституције увијек се добијају најмање два производа реакције, од којих је један супституисани алкан. Атом или атомска група која је замијенила водоников атом назива се супституент.


Нема коментара:

Постави коментар