Претражи овај блог

субота, 8. октобар 2016.

VIII - СМЈЕСЕ И ПОСТУПЦИ РАЗДВАЈАЊА СМЈЕСА

СМЈЕСЕ

Смјеса је скуп двије или више чистих супстанци (елемената или једињења).
Хомогене смјесе су смјесе чији састојци НЕ могу да се виде голим оком или под микроскопом. Примјери хомогених смјеса су: вода за пиће, морска вода, раствор соли у води, раствор шећера у води, раствор плавог камена у води, бистри воћни сок, итд.
Хомогене смјесе имају једнак састав и иста својства у свим дијеловима.
Хетерогене смјесе су смјесе чији састојци МОГУ да се виде голим оком или под микроскопом. Примјери хетерогених смјеса су: земљиште, млијеко, крв, чоколада, мутна вода, итд.
Хетерогене смјесе немају исти састав у свим својим  дијеловима.

ПОСТУПЦИ РАЗДВАЈАЊА СМЈЕСА 

Супстанце у смјеси задржавају своја својства и то се може искористити за њихово раздвајање. Супстанце се могу раздвојити на основу разлике у растворљивости, температури кључања, величини честица, магнетним својствима, ...
Поступци раздвајања смјеса су:
1. декантовање (одлијевање)
2. филтрација (цијеђење)
3. дестилација
4. кристализација
5. магнет



ДЕКАНТОВАЊЕ или ОДЛИЈЕВАЊЕ је поступак који служи за грубо одвајање супстанце чврстог агрегатног стања из течне хетерогене смјесе.

ФИЛТРАЦИЈА или ЦИЈЕЂЕЊЕ је поступак којим се постиже фино одвајање чврстог састојка из течне, хетерогене смјесе. Бистра течност добијена филтрирањем се назива филтрат.

ДЕСТИЛАЦИЈА је поступак којим се одвајају састојци смјеса на основу њихових различитих температура кључања (испарљивости). Овим поступком се одвајају састојци оних раствора који садрже чврсте супстанце у течности, као и раствора који садрже двије или више течних супстанци. Дестилација се примјењује када се чврста супстанца издваја из течне или када се смјеса састоји из више састојака који се разликују по температурама кључања. Током дестилације, при загријавању супстанце, у балону за дестилацију долази до испаравања, врела пара се шири у хладњак (кондензатор), гдје се хлади и кондензује се у дестилат. Овај поступак се примјењује у процесу прераде сирове нафте и њеном дестилацијом добијају се бензин, керозин, мазут, асфалт... На овом поступку заснива се и печење ракије у нашим домаћинствима.

КРИСТАЛИЗАЦИЈА је прелаз супстанце из раствореног облика у чврсто агрегатно стање. Кристализацијом се издваја чврст састојак (нпр. плави камен, со, шећер) из хомогене смјесе, односно раствора.

Нема коментара:

Постави коментар