Масти и уља су биолошки
важна органска једињења која заједно са протеинима и угљеним хидратима чине
основне органске компоненте ћелије. Они су извор енергије и понашају се као
„складишта“ енергије.
По хемијском саставу то су естри полихидроксилног
алкохола глицерола и виших масних киселина. Ови естри се називају
триацилглицероли.
Општа формула:
Настају у реакцији естерификације.
Масти и уља се могу разликовати на основу њиховог
физичког изгледа, тј. на основу њиховог агрегатног стања. На собној температури
масти су у чврстом, а уља у течном агрегатном стању.
МАСТИ – ако у молекулу триацилглицерола преовлађују
засићене масне киселине. Природне масти су најчешће животињског поријекла.
УЉА – ако у молекулу триацилглицерола преовлађују
незасићене масне киселине. Природна уља су најчешће биљног поријекла.
Масти и уља учествују у реакцији хидрогенизације.
Хидрогенизација је адиција водоника на двоструку везу. На овај начин
хидрогенизацијом уља добијамо биљну маст која се користи за производњу
маргарина. Маргарин, поред биљних масти, садржи и витамине и супстанце које му
дају пријатан мирис и укус.
Путер је, за разлику од маргарина, млијечна маст.
Масти и уља се не растварају у води (јер немају
поларне групе), а растварају се у неполарним растварачима. Због мање густине
уља и масти плутају по води.
Служе за производњу сапуна – сапонификација. Сапуни су по хемијском саставу соли виших масних киселина. Производња сапуна се заснива на реакцији хидролизе триацилглицерола у присуству хидроксида (алкалија).
Како сапуни уклањају масне мрље? У води дисосују на јоне. Молекул сапуна или
детерџента има поларни дио молекула - „глава“ и неполарни дио - „реп“.
Неполарни дијелови молекула сапуна се окрећу ка молекулу масти. Поларни
дијелови молекула сапуна су окренути ка споља и окружени поларним молекулима воде.
Вода која тече повлачи за собом молекул сапуна, он масну мрљу и тако се уствари
спирају с водом.
Да поновимо:
Намирнице богате мастима и уљима су: месо и месне
прерађевине (свињетина, саламе, кобасице), млијечни производи, ораси, бадеми,
пистаћи, жуманце, слаткиши – кексови.
Улога масти и уља је да обезбједе енергију која је
потребна ћелији. Вишак масти се сакупља у поткожном ткиву.
Они помажу и при одржавању терморегулације (сталне
температуре тијела) – мршавим особама је скоро увијек хладно.
Масти и уља се не растварају у води, лакши су од ње и
плутају по површини. Растварају се у неполарним растварачима.
Масти су чврстог агрегатног стања и најчешће
животињског поријекла.
Уља су течног агрегатног стања и најчешће биљног
поријекла.
ХИДРОГЕНИЗАЦИЈОМ (адицијом водоника на двоструку
везу) од уља се добијају биљне масти, а од њих са додацима биљни маргарин.
По хемијском саставу масти и уља су смјесе естара
алкохола глицерола и различитих више масних киселина. Настају у реакцији
ЕСТЕРИФИКАЦИЈЕ.
У реакцији ХИДРОЛИЗЕ масти у присуству Na или
K
хидроксида настају САПУНИ.
Нема коментара:
Постави коментар