Глицерол (глицерин)
је најпознатији полихидроксилни алкохол. Веома је распрострањен у природи; он
је основна компонента природних производа: масти, уља и фосфолипида. То је
хигроскопна (која привлачи, упија влагу из ваздуха и усљед тога бубри), у води
растворљива нетоксична супстанца високе тачке кључања и слаткастог је укуса.
Глицерол се некад добијао искључиво из масти и уља,
као споредни производ при фабрикацији сапуна. Данас се производи у великим
количинама из пропена.
Хемијску реакцију оксидације глицерола са калијум-перманганатом можете погледати овдје: https://www.youtube.com/watch?v=kA12Y-B-U08.
Употребљава се у многим фармацеутским и козметичким
производима (служи као средство за задржавање влаге), индустрији дувана (као
омекшивач), текстила, у прехрамбеној индустрији (као средство за конзервирање),
за пуњење електричних цигарета, итд.
Естар нитратне киселине и глицерола, нитроглицерин
је познат као експлозив. Необично је осјетљив на удар због чега се, ради лакшег
руковања, апсорбује на порозном материјалу; таква смјеса се назива динамит. Он се употребљава као експлозив у рударству, грађевинарству, при изградњи путева,
итд. Мијешањем са нитратима целулозе добијају се разне врсте барута. У медицини
се употребљава код срчаних обољења.
Нема коментара:
Постави коментар