ПЕТОМИНУТНА ПИСМЕНА ПРОВЈЕРА ЗНАЊА
Група А
Група А
1.
Ако је
масени број угљеника 12, а његов атомски број 6, израчунај број електрона у
атому угљеника.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.
Прецртајте
нетачно у реченицама:
а) Угљеник (IV) – оксид је
лакши/ тежи од ваздуха.
б) Угљеник (IV) – оксид са
водом гради угљену киселину која је непостојано/ постојано једињење.
в) Соли
угљене киселине називају се угљати/ карбонати.
3.
Шта је
алотропија?
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Које су физичке особине графита и зашто се
употребљава?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
5. Koлико молекула угљеник (II) – оксида настане у реакцији сагоријевања 5 mola угљеника?
Група Б
1.
Ако је
масени број угљеника 12, а његов атомски број 6, израчунај број неутрона у
атому угљеника.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.
Заокружи ТАЧНО или НЕТАЧНО.
а) У процесу дисања жива бића избацују угљеник (II) – оксид из организма.
ТАЧНО НЕТАЧНО
б) Угљеник (II) – оксид је отрован гас, без боје, мириса и укуса.
ТАЧНО НЕТАЧНО
в) Угљена киселина настаје реакцијом угљеник (II) – оксида са водом.
ТАЧНО НЕТАЧНО
3.
Које су
алотропске модификације угљеника?
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. Које су физичке особине дијаманта и зашто се
употребљава?
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
5.
Колико је
грама угљеник (IV) – оксида
потребно за реакцију са водом, ако је настало 3 mola угљене киселине?
Нема коментара:
Постави коментар